Πρεμιέρα, από σήμερα 3 Αυγούστου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των επιχειρηματικών χρεών. Από σήμερα έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 επιχειρήσεις με χρέη άνω των 20.000 ευρώ προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ αλλά και τρίτους έχουν την ευκαιρία να υπάρχουν ζητώντας την αναδιάρθρωση των οφειλών τους επιδιώκοντας ακόμα και κούρεμα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τις τράπεζες αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο ο πολυαναμενόμενος εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για την αναδιάταξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας αφού επιχειρήσεις που σήμερα αντιμετωπιζουν προβλήματα υπερχρέωσης αλλά χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες, με την υπαγωγή τους και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης στις οφειλές τους θα γυρίζουν σελίδα προσβλέποντας όχι μόνο στη διάσωση τους αλλά και στην μελλοντική τους ανάπτυξης.
Υπολογίζεται ότι την δυνατότητα αξιοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν 400.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων 150.000 έχουν χρέη σε τράπεζες ενώ 250.000 και σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο για στις επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να υπολογιστούν οι όφειλες προς τρίτους.
Για όλους τους εμπλεκόμενους η επιτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι μονόδρομος καθώς θα επιχειρήσει να δώσει λύση σε περίπου 200 δις. ευρώ που υπολογίζονται τα χρέη επιχειρήσεων προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ενώ και για τους λοιπούς προμηθευτές , εργαζόμενους κτλ η επιτυχία του θα είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει επόμενη ημέρα.
Το κριτήριο της βιωσιμότητας είναι σημαντικό για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις και για αυτό ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη άνω των 2,5 εκατ. ευρώ είναι υποχρεωτική η εκπόνηση αξιολόγησης βιωσιμότητας από εμπειρογνώμονα και η επιλογή και ο διορισμός του θα γίνεται με κοινή απόφαση του οφειλέτη και της απόλυτης πλειοψηφίας των συμμετεχόντων πιστωτών. Πάντως η ανάθεση σε εμπειρογνώμονα της αξιολόγησης βιωσιμότητας θα μπορεί να παραλειφθεί, εφόσον έχει εκπονηθεί από οποιονδήποτε πιστωτή αξιολόγηση εντός των τελευταίων 12 μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης.
Καινοτομία στο νέο πλαίσιο που μόλις ενεργοποιείται είναι ότι για τους στρατηγικά κακοπληρωτές είναι η πρώτη φορά κλείνουν τα πιθανά παράθυρα που σήμερα αξιοποιούσαν για να αποφύγουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία από τους οφειλέτες η εξουσιοδότηση προς τους πιστωτές για άρση απορρήτου με την δυνατότητα να μπορούν να ελέγξουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τυχόν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι προβλέπονται διαγραφές χρεών ώστε να μπορεί να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή αλλά και αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ειδικότερα εφόσον θα υπάρχει συμφωνία των εμπλεκομένων μερών θα μπορούν να διαγράφονται όλες οι οφειλές με εξαίρεση την κύρια οφειλή που έχει προκύψει από τη μη απόδοση παρακρατούμενων οφειλών για φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα από τις διαγραφές εξαιρούνται μικροί πιστωτές, όπως είναι και οι εργαζόμενοι και διασφαλίζεται η πλήρης εξόφλησή τους. Επιπλέον στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναδιάρθρωση της επιχείρησης και επιστροφής της στην κανονικότητα προβλέπεται και την δυνατότητα νέας χρηματοδότησης εφόσον σε αυτό συμφωνούν οι πιστωτές με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέπει αυστηρές προθεσμίες με στόχο για εύκολες υποθέσεις εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων να μπορούν να ολοκληρωθούν ακόμα και εντός διμήνου. Πάντως στόχος είναι οι πρώτες αναδιαρθρώσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό τα στάδια της διαδικασίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι έξι και περιλαμβάνουν :
- Την υποβολή αίτησης από οφειλέτη ή και συνοφειλέτες
- Την ανάθεση αίτησης σε Συντονιστή
- Τον έλεγχος πληρότητας αίτησης από το Συντονιστή
- Τη διαδικασία διαπραγμάτευσης
- Την κατάρτιση σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών
- Την δικαστική επικύρωση (προαιρετική)
Όσο για τα βασικά χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού αυτά μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- στη σύνδεση στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXISnet
- στο γεγονός ότι ο κάθε χρήστης επιλέγει το ρόλο για τον οποίο συνδέεται στην πλατφόρμα
- ότι εργαλείο επικοινωνίας των χρηστών είναι το δηλωθέν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους
- ότι όλα τα απεσταλμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποθηκεύονται στην πλατφόρμα
- τέλος ότι κάθε χρήστης της εφαρμογής έχει στη διάθεσή του κατάλογο ενεργειών και οθόνη παρακολούθησης όλων των διαθέσιμων διαδικασιών και των εκκρεμών ενεργειών